Горанов за хазарта на Божков: ДКХ е допуснала съществено нарушение

От своя страна Румен Гечев коментира, че Комисията по захарта не работи ефективно през изминалите години

29.05.2020 | 12:46 Редактор: Юлия Христова

Комисията по хазарта е утвърдила частично "нищожни" правила, по които са оперирали "Еврофутбол“, "Евробет“, "Ню Геймс“ и "Национална лотария“. Това отговори финансовият министър Владислав Горанов на депутата от БСП Румен Гечев в писмо, след като миналата седмица на парламентарен контрол народният представител поиска информация относно контрола за събиране на дължимите към бюджета плащания на данъци и такси от хазартния бранш.

И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева

Според Горанов в момента се преценява дали това нарушение е престъпление.

"Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не, но с утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума", пише още в писмото, прочетено от министъра. 

От изнесената информация за дейността на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) от 2015 г. до 2019 г. става ясно, че през този период извършените проверки са 3137, от които 1381 са по сигнали, жалби и писма на други институции, както и проверки на обекти, в които се организира хазартна дейност без издаден лиценз ДКХ.

Съставените актове за установяване на административни нарушения за посочения период са 378. От тях на лица-организатори на хазартни игри и неплатили в срок дължимите вноски са издадени 50 акта за установяване на публични държавни вземания. През периода 2015 г. – 2019 г. са изготвени и издадени 350 наказателни постановления от председателя на ДКХ. Наложените за този период имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лева", уточни още финансовият министър.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години