Щабът: Носенето на маски ще остане за много дълго време

НОЩ ще предложи премахване на 14-дневната карантина за влизащите в страната 

28.05.2020 | 08:59 Редактор: Тодор Петров
Щабът: Носенето на маски ще остане за много дълго време

"Маските няма да отпаднат скоро. Може да освободим всички мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, ще останат за много дълъг период от време", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Той обяви още, че Националният оперативен щаб много сериозно обсъжда учебните занятия. Много е вероятно в началото на юни да има такива промени. Очевидно е, че тенденцията вече е стабилна към намаляване, отбеляза д-р Кунчев.

"Най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина за влизащите в страната български и чужди граждани, и ще се съсредоточим във възможностите за ранно откриване. Да бъдат навреме открити и изследвани контактните лица. РЗИ няма да бъдат толкова по-границите, а на своите територии", съобщи още главният държавен здравен инспектор.

Доц. д-р Кунчев посочи, че има доброволци, от които може да се вземе кръвна плазма за лечение на Ковид-19. В момента тече процесът на оборудване на необходимата лаборатория. Няма да е излишна и ще влезе в действие, увери той. 

От думите му стана ясно, че няма особено активни огнища в страната, след ситуациите във Видин и Ямбол, частично в Пазарджик и Сливен. В Шумен ситуацията била по-различна, тъй като става дума за строители на "Балкански поток", чиито контакти са силно ограничени.

"7 пациенти са лекувани с кръвна плазма във ВМА. Това е малък брой, от който не можем да правим значителни изводи. Повлияват се добре, такива са и наблюденията в световен мащаб", поясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и от нея няма да го получите", каза за финал доц. д-р Кунчев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
А ви харесвах като м
преди 3 години
Предполагам ще изтриете този коментар, както направихте с много други.Колежката ви Жотева никога няма да разбере защо сме на 111-то място.Та ... по темата. Хубаво упражнение направиха с Короната. Видяха, че могат да ни надянат всякакви хомоти. Втора фаза - не очаквайте нещо по-хубаво. Раждайте деца, отглеждайте ги и им оставете последиците от пандемията. Осакатени марионетки - интелектуални бройлери. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
salexa
преди 3 години
Носят се като лигавници, защото са излишни и неудобни-особено в топлото време. И повечето хора ги носят по задължение и страх от глоба, не по предназначение. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Масово маските се носят като лигавници Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Маските реално не се носят. 97 процента от тези, които имат маска, си я слагат само на устата, а носа, през който постоянно дишат - е отвън. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Бавно и постепенно ще се възобнови всичко, с малки промени. Сигнализирай за неуместен коментар