Спад в потреблението на лекарства - оздравяхме ли или се презапасихме?

Общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в последните седмици е по-ниска

27.05.2020 | 18:11 Редактор: Александра Иванова

Сериозен спад в потреблението на лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. Повлия ли изолацията да станат българите по-здрави или се презапасихме с лекарства още преди пандемията? 

Общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в последните седмици е по-ниска спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. По-висока е била през февруари и началото на март, когато беше пикът на сезонния грип и втората вълна на грип "Б".  Спад в заболеваемостта се наблюдава и при варицелата и скарлатината. 

"Все пак хората не контактуваха. Те не ходеха на работа, децата не посещаваха детски градини. Когато обществото работи и контактува по между си, рискът от заболяване е по-висок", обясни директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести проф. Татяна Червенякова.

От фармацевтичния бранш твърдят, че се купуват значително по-малко лекарства. 

"Например, при такива за респираторни инфекции спадът е до към 80%. Това са лекарства за лечение на висока температура, хрема, противовирусни средства. Това, което се случва със заболеваемостта никога не се е случвало. Тя е толкова ниска, че можем да кажем, че българите са най-здрави от десетилетия насам", посочи Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Костов отбеляза спад в оборотите на аптеките с около 20-30%, а на места и с повече. И предлага намаляване на данъчната ставка на лекарствата с между 5% и 9%. 

"Разбира се, това ще има много силен социален ефект, защото най-малко ще позволи на здравната каса да плаща много повече лекарства, отколкото плаща в момента и в много по-голям процент. Предполагам, че ще се освободи ресурс на здравната каса около 100-150 млн. лв.", прогнозира още той.

Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова обаче не българите са станали по-здрави, а голямото презапасяване с лекарства още преди пандемията, сега води до спад в приходите на аптеките. 

"Другото, което ние наблюдаваме е, че част от хронично болните се стъписаха малко и се страхуват да ходят в кабинетите. Което води до обратното – не ставаме по-здрави, а просто не ходим да се преглеждаме", допълни Николова.

Доктор Николова съветва хората да не отлагат посещението при лекар, като най-добре е това да се случва след обаждане по телефона, за да се избягва струпване на пациенти пред кабинетите.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК