Плененият от пирати български капитан се завърна в България

90% от атаките, свързани с пиратството в световен мащаб, са извършени именно край Бенин

26.05.2020 | 19:13 Редактор: Юлия Христова

Плененият от пирати край Бенин български капитан, вече е в България. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев пред Bulgaria ON AIR. Българинът прекара малко повече от месец плен, преди да бъде освободен.

На 19 април пирати нападат контейнеровоза "Томи Ричер" край бреговете на Бенин и взимат 8 души за заложници. Сред тях е и българският капитан. Повече от месец, след като  беше отвлечен, той се намира отново на родна земя. 

Още в самото начало на заложническата драма Външното ни министерство е сформирало кризисен щаб, който е работил по случая. Българските власти са работили в тясно сътрудничество с няколко държави, за да бъдат освободени моряците. 

Гвинейският залив, където е извършено нападението над товарния кораб, е сред най-рисковите райони и е добре познат с редовните набези на тежко въоръжени пирати. По данни на Международното морско бюро през 2019 г. 

90% от атаките, свързани с пиратството в световен мащаб, са извършени именно там. При голяма част от случаите се иска откуп, за да бъде освободен екипажът. От външното ни министерство обаче не разкриват дали такъв е бил платен за капитанът ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК