България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Това очаква децата ни в градините и яслите

Директорът на "Слънчеви лъчи" Виолета Гълъбова разясни предприетите мерки

26.05.2020 | 09:52 Редактор: Наталия Тотева

След близо два месеца детските градини на много места в страната отварят врати. Сериозни мерки за безопасност, дезинфекция и всекидневни доклади са част от мерките, които ще бъдат предприети. 

Детската градина №175 "Слънчеви лъчи" вече работи, а на място са и първите деца, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Директорът на "Слънчеви лъчи" Виолета Гълъбова коментира за "България сутрин" каква ще бъде организацията след извънредното положение.

"Направен е план за движение на децата. В една посока се движат всички, има входове, от които влизат. Има поставени знаци и табели, откъдето да излизат. Не се повтаря от едно и също място движението. Еднопосочно е в целия двор на детската градина", обясни Гълъбова. 

"Имаме шестима медицински специалисти, двама са кабинетни и четирима са в яслените групи. След сутрешния филтър на фелдшерката детето влиза, събува външните обувки, обува вътрешните и педагогът го чака, за да го посрещне. Предварително той е известен от предния вход, че идват за неговата група. Нашите деца се приемат и изпращат само от учителите в групите", коментира Гълъбова. 

Тя подчерта, че са налични всички предпазни средства за повърхности, допълнително за всяка група и за служители има диспенсъри с дезинфектанти.

Всички имат шлемове, ръкавици, маски, предпазни средства, добави Гълъбова. Директорът на детската градина обясни, че има нов график за взимането на храна от кухнята, така че помощник-възпитателите да не се засичат.

"В зависимост от броя на децата в групата, те ще бъдат максимално разделени. Ще се работи с тях индивидуално и на малки групички", каза още Гълъбова.

И поясни, че дезинфекцията на децата е четирикратна, играчките се дезинфекцират на всеки час, а килимите са вдигнати.

В присъствието на децата не се прави никаква дезинфекция. При хубаво време са навън, стана ясно от думите ѝ.

Всички служители на детската градина са изследвани за Ковид-19 в края на миналата седмица. Резултатите им са отрицателни. 

"Родителите не се допускат, те са само до входа. Ако времето е хубаво, децата се приемат на площадките. Отбелязваме с условни знаци докъде стигат родителите", обясни още директорът на "Слънчеви лъчи".

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова и във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Горките учители ще изперкат Сигнализирай за неуместен коментар