Ириней Константинов: Ще разберем, че е важно, че сме здрави, но е зле, че сме бедни

Любовта към театъра не е умряла, смята той

25.05.2020 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

След двумесечна пауза, преди няколко дни на открита сцена театър "София" посрещна нетърпеливите зрителите, които се насладиха на постановката "Апетит за череши". Те бяха посрещнати при спазване на всички мерки за безопасност.  На 1 юни се очаква да бъде готова и  голямата сцена на централния вход на театъра, тя ще побира 120 човека.

Но има ли апетит за театъра?

"Това е най-голямата ми изненада и най-голямото удоволствие. Апетитът дойде след пандемията, през това време хората по някакъв начин са усетили тази празнота в себе си. Именно заради това, когато обявихме, че има възможност на открито да се изиграе представление, всички останахме изненадани и безкрайно учудени от бързото време, за което се продадоха билетите. Макар и малко, макар и камерната сцена да е с 1/3 капацитет, което е около 40 човека, удоволствие е да правим всичко това - да обявим, че отново има театър, че отново сме живи, да обявим, че ще играем представление", каза директорът на театър "София" Ириней Константинов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че публиката се приема по новите правила - със санитарни средства и изисквания.

"Посрещат те на входа, ако нямаш маска - ти дават, пръскат те с дезинфектант, настаняват те на стола. Засега няма отлив, но какво ще стане след това не мога да кажа. Сега вероятно няма да ни бъде лесно, ще започнат икономически проблеми, ще разберем, че е добре, че сме здрави, но е зле, че сме бедни. Икономическата криза е ударила всекиго по джоба. Страхувам се това да не надделее, страхувам се това да не угаси желанието за духовна връзка, за театър и забавление", коментира Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Но той е категоричен, че хората не са обезверени и се радват, че представленията са започнали.

"Получих много обаждания, получих много пожелания. Всички преминахме през някаква криза, особено тези, които нямаха възможност да работят и все още нямат. Любовта към театъра не е умряла, това не са празни думи, а това са думи на база на видяното. Много се радвам, че ние вече имаме почти запълнен юни месец с представления", подчерта директорът на театър "София".

Ириней Константинов се върна назад във времето и разказа как преди промени са празнували 24 май. 

"С манифестациите, с плакатите, с махането пред "Политбюро". 24 май е в духа на хората. 24 май всеки го носи в себе си като нещо много красиво, като крайна еманация на учебната година. Той не може да бъде тъжен", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не заех, че е отворил театър София". Останах с впечатлението, че всички останаха затворени. Сигнализирай за неуместен коментар