КАТ иска съкращаване на процедурата по налагане на санкции

Актът и наказателното постановление да бъдат в един документ

25.05.2020 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

От КАТ предлага с промени в Закона за движение по пътищата да отпадне хартиеният контролен талон. Целта е да се съкрати процедурата по налагане на санкции на провинили се шофьори.

Актове, фишове, глоби. Според специалистите в сектора, събираемостта на наказанията досега е около 50%. Затова от МВР готвят промени. От вътрешното министерство предлагат актът и наказателното постановление да бъдат в един документ. 

ъбираемостта е близо 50%. Проблемът с връчвания на наказателни постановления, на актове, на фишове беше един от сериозните. Смятаме, че това ще допринесе за по-голяма събираемост и не трябва да се подценява, че една глоба има смисъл, когато е навреме", коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Новият фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок. Ако глобата е платена до две седмици от налагането ѝ, ще се ползва отстъпка от 30%. Промени има и в процедурата по съобщаване – от КАТ ще уведомяват за наложения фиш лично или писмено. 

За наложени санкции ще се уведомява и на гишето при издаване на лични документи. Обмисля се и възможност нарушителите да разбират, че са "хванати" по имейл. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Razbira se! И ако не си платиш акта няколко пъти - конфискуване на колата! Също и ако те хванат да караш без книжка - конфискуване! Сигнализирай за неуместен коментар