Как да установим дали имаме скрита хипертония?

Близо 14% от хората имат белези на заболяването

25.05.2020 | 13:20 Редактор: Александра Иванова
Как да установим дали имаме скрита хипертония?

При близо 10% от възрастната популация кръвното налягане, измерено у дома, е над нормата и по-високо в сравнение с измереното при лекаря. Това "особено" поведение е известно под термина "маскирана, скрита хипертония" и е свързано с повишен сърдечносъдов риск. 

Кръвното налягане подлежи на големи вариации в зависимост от момента на деня, физическа активност и стреса. Вече повече от 30 години се използват портативните средства за измерване на кръвното налягане. Именно с появата им е установен феноменът на маскираната хипертония. Тя повдига със себе си много въпроси, част от които: трябва ли да се лекува пациент, който при лекаря е с нормално кръвно, но е с високо извън визитите? 

Маскирана хипертония е предвестник на постоянната хипертонична болест. Според  проучване по темата сред 871 души, проведено в продължителност на 6 месеца, близо 14% от хората имат белези на скрита хипертония. При тези хора рискът от развитие на хипертонична болест бил 2 пъти по-висок отколкото при останалите. Състоянието засяга близо 10% от възрастните, но за установяването му не са достатъчни профилактичните прегледи и е необходимо активното съучастие от страна на хората, съобщава Puls.bg.

Наличните днес данни разкриват, че веднъж диагностицирана, маскираната хипертония трябва да бъде лекувана. Нейните последствия за здравето на пациента са също толкова реални, колкото и от класическата хипертонична болест.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
те и апаратите не мерт еднаквоимаме 2 у нас и мерят различно в рамките на минути Сигнализирай за неуместен коментар