Добър успех при лечението с кръвна плазма във ВМА

При част от оздравелите се наблюдават промени

25.05.2020 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
Добър успех при лечението с кръвна плазма във ВМА

Добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус, отчитат във Военномедицинската академия. Това заяви началникът на Катедрата по инфекциозни заболявания доц. д-р Георги Попов.

Той посочи, че лечението се прилага още преди да е настъпила тежката фаза на болестта. Оказва се, че повече излекувани пациенти искат да станат донори.

"Преливането на плазма е един сравнително прост процес, но зад него стои доста сложна организация. Следим наличието на антитела у болните, но първо имаме определен брой дни след преболедуването – 28 дни след началото на заболяването и 14 дни след възстановяването", обяснява доц. Попов пред БНТ.

Има изградена система как се наблюдават излекуваните от коронавирус. При част от оздравелите се наблюдават промени. Според доц. Попов България е далеч от групов имунитет. Добрият сън, разумното хранене и настроението обаче укрепват имунната система, заяви той. 

"В началото и аз не мислех, че заболяването е доста тежко, но се оказа, че не е така. Настъпват доста увреждания и не трябва да се успокояваме, че на крак ще прекараме Ковид-19", казва още доц. Попов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да благодарим най-вече на донорите - браво! Сигнализирай за неуместен коментар