Фармацевти на протест, исканията им са няколко

Обявиха се в подкрепа на проф. Асена Стоименова

13.04.2020 | 13:20 Редактор: Тодор Петров

Фармацевти в цялата страна излязоха на протест в защита на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Тя беше обвинена от прокуратурата заради "серия от изявления, будещи неоснователна тревога в условията на извънредно положение".

Прокуратурата визира две интервюта, в които проф. Стоименова информира за възможността магистър-фармацевтите да могат да предлагат генерици, въпреки че на рецептата е изписан по-скъпият вариант, проверките на аптеките в условията на извънредно положение и евентуалната възможност за недостиг на лекарствени продукти.Фармацевтите протестират пред аптеките в подкрепа на проф. Стоименова. 

"Искаме свобода на словото. Не на последно място, протестираме, защото искаме да бъдем разбрани като фармацевти - да ни бъде помогнато да обслужим пациентите в тази тежка ситуация. Когато липса дадено лекарство на пациента, да имаме възможност да направим генерично заместване. Липсващите лекарства водят до нашата невъзможност да обслужим пациентите и трябва да ги връщаме при техния личен лекар", обясни Саад Алуани, който магистър-фармацевт.

Аптекарите са категорични, че ще продължат с протестите всеки ден до промяна на положението във фармацевтичния сектор.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК