Как да излезем от трудностите като мислим за бъдещето

Ако сме твърде либерални с децата си, не им даваме възможност да пораснат", обясни Детелина Стаменова

10.04.2020 | 22:09 Редактор: Юлия Христова

Извънредното положение и невидимите ефекти върху психиката, което то оказва. Как да се справим и доколко е опасно да живееш в изолация?

При всички положения, за тези, които спазват предписанията, не е лесно заради живота между 4 стени. Някои хора отиват повече към депресията, агресията излиза наяве и това води до нарастване на онези части от нас, които сме опитвали да прикриваме. Това каза за "Денят ON AIR" психологът Детелина Стаменова. 

По думите ѝ всички, малко или много, сме като малки деца, които трябва да тръгнат от нищото. Виждаме и поведение на възрастни мъже и жени като на малки деца. 

"Всичко зависи много от родителя на днешните възрастни - дали е създавал ограничение в миналото. Ако сме твърде либерални с децата си, не им даваме възможност да пораснат", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. 

"Всичко зависи от нашия опит, има и доста нервни реакции. На интрoвертите сега им е прекрасно, по-спокойно приемат ситуацията, въпросът е какво правят сега екстровертите", подчерта психологът. 

Според нея храната, в подобна ситуация, води до едно спокойствие, каквото малко други легални средства могат да ни донесат. Тя е свързана с някои страшни части на нашето Аз, защото без нея ще трябва да си отговорим на някои страшни въпроси - ако изгубя работата си, ако това засегне близките ми... 

"Важни са движенията, упражненията всеки ден - дори по 15 мин. Можем да излезем от трудната ситуация като мислим за бъдещето. Времето може да бъде използвано като човек прецени дали това, което прави е неговото, дали хората около него са за него. Една част от хората ще се променят, но светът не е устроен така, че да си вземем поуки", допълни Стаменова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК