Пулмолог: След Ковид-19 идва вълната на хроничните заболявания

Не всеки задух е Ковид-19, коментира д-р София Ангелова

10.04.2020 | 21:47 Редактор: Искра Ангелова

Светът продължава да се бори с пандемията от коронавирус. 635 са вече потвърдените случаи на Ковид-19 у нас, а починалите станаха 25. 

"Това, което ме впечатлява е, че като че ли здравеопазването у нас замря, скрито зад маската на Ковид-19. Говорих с колеги, броя на пациентите рязко намаля, хората се страхуват да не се заразят", каза пулмологът д-р София Ангелова в предаването "Денят ON AIR".

Тя посочи, че миналата седмица пациентите, които са преминали през нейния кабинет, са с отрицателни тестове за Ковид-19.

"Това означава, че мерките са правилни, навременни и се спазват от една голяма част от населението, но не трябва да има страх. Той е много лош враг на имунната система. При мен имаше пациенти с изострена алергия, те са отрицателни за коронавирус, но сега е сезонът на алергиите. Голяма част от хората са се изолирани във вили, където има много цъфтящи дървета", посочи д-р Ангелова.

Тя подчерта, че в този момент не е само Ковид-19, има доста хронични заболявания и ние трябва да се грижим за тях.

"Ще тръгне втората вълна на острите заразни заболявания. След Ковид-19 ще последва вълната на хроничните заболявания и след това третата вълна на психотравмите. Искам да посъветвам астматиците да не спират лекарството си. Не се плашете от инхалационните кортикостероиди. Взимайте ги редовно, защото така ще подготвите белия дроб за вируса", каза още пулмологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че някои хора се оплакват от задух, но е категорична, че не всеки задух е Ковид-19.

"Той може да е астма и трябва да бъде проверен. При мен имаше много млади хора, които се оплакват от задух, не могат да си поемат въздух пълноценно. Това означава, че проблемът не е в белия дроб, а дисбаланс в дихателния център", допълни д-р София Ангелова.

И посочи, че стресовата ситуация и това, че сме затворени оказва влияние на дихателния ритъм. 

"Пушенето нарушава локалния и цялостния имунитет на организма. Той става уязвим към вирус, а не само към Ковид-19", коментира пулмологът.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Георгиева
преди 3 години
Не е ли време да се вземат мерки за хората със сезонни алергии, голяма част от които са провокирани от неподходяща дървесна растителност в градовете/ липи и тополи/?Няма ли хората с алергични астми да бъдат изловени на допълнителен риск поради срив на имунната им система в резултат на алергените с които ще се насити въздуха ?Можем да не излизаме, но не и да не дишаме. не всеки рзполага с възможности да пречистване на въздуха постъпващ в жилищните полощи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Д-р
преди 3 години
Да, всяка опасна зараза си носи последствията!!! Сигнализирай за неуместен коментар