Джип унищожи дюните на плаж "Корал"

В момента се предвижда санкция от 1000 до 3000 лв.

10.04.2020 | 20:15 Редактор: Искра Ангелова

Джип е унищожил дюните на плаж "Корал", алармираха екоактивисти. Те се опасяват, че по време на извънредното положение никой не следи за опазването на природата. 

Следите от гумите си личат по цялата плажна ивица, но по-фрапантното е, че те са върху пясъчните дюни.

Министерството на туризма обяви "Корал" за екоплаж и като такъв той няма концесионер, а сега институциите си прехвърлят отговорността кой трябва за сигурността и опазването на пясъчните дюни. 

Плажът не е защитена зона и нарушителят попада под ударите не на екологичното законодателство, а на Закона за Черноморското крайбрежие. От юли миналата година има нова разпоредба.

"Помните, че имаше един такъв случай, който стана много показателен. За един джип, който се разхождаше по плажа на Южното Черноморие и по този повод беше изменен закона. В момента се предвижда санкция от 1000 до 3000 лв. и имуществена санкция за юридически лица от 3 до 5 за юридически лица", каза областният управител Вълчо Чолаков.

От Сдружение "Да запазим Корал", които подадоха сигнала, са възмутени, че отново ставаме свидетели на безцеремонно унищожаване на дюни и липса на контрол, какъвто беше случая с унищожените дюни на къмпинг "Каваци". 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
kati
преди 4 години
Това е безобразие! Няма ли кой да ги спре тези? Сигнализирай за неуместен коментар