27 служители на МВР са с Ковид-19, спряха отпуските на полицаите (+ВИДЕО)

Гл. комисар Ивайло Иванов призова да се спазват мерките

10.04.2020 | 15:35 Редактор: Искра Ангелова

Към момента служители на МВР с потвърдени проби от PCR тестове са 27, а един е излекуван. Това заяви на брифинг главният комисар на МВР Ивайло Иванов.

"Не мога да кажа как са се заразили, тъй като те са от различни области, различни служби, различни позиции. Стремим се да спазваме всички мерки, разписания и указания, които са дадени", каза още той.

"Искам да благодаря на всички, които се съобразят с призивите за спазване на мерките. Благодаря на патриарха и Светия синод, че се съобразиха с мнението на правителството и с препоръките на щаба, защото в навечерието на Великденските празници - щеше да е много трудно, ако нямаше разбиране", допълни гл. комисар Иванов.

Той призова струпването на хора в храмовете да бъде съобразено с тези изисквания, които са разпоредени.

"Искам да уточня, че МВР им за цел да помогне и да защити живота и здравето на българските граждани, той контролира и помага, а няма за цел да преследва нарушителите и да налага санкции", каза още Иванов.

Със заповед на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните и главните дирекции. Ще има присъствие във всички населени места, всички православни храмове.

"Във връзка с предстоящите празници, по нареждане на главния секретар на МВР, се въвежда организация за охрана на провежданите църковни мероприятия. И призовавам да се пътува само при нужда. Ние няма да намалим нашата работа на КПП-тата", каза директорът на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев посочи, че има създадена организация за засилено полицейско присъствие в район, където гражданите ще отбележат предстоящите християнски празници - Лазаровден и Цветница. 

"На територията на столицата има 101 храма и параклиси. Колегите ще съблюдават за спазване на мерките. На места може да има конфликтни ситуации, но призоваваме за търпение", каза още той.

Гл. комисар Иванов е категоричен, че храмовете ще бъдат третирани като всички останали обществени места, които се посещават от по-голям брой граждани. Той призова вярващите да се помолят вкъщи, а не да излизат.

"Служителите на МВР избягват да влизат в храмовете. Не мисля, че мястото на служители е в храма, още повече ако са униформени. Обсъжда се вариант влизането в храмовете да се осъществява чрез пропусквателен режим. Имаме уверението, че повечето литургии ще се изнасят навън на открито, където опасността от разпространяване на тази зараза е по-малко", допълни Иванов.

Той посочи, че за служителите има достатъчно предпазни средства.

До вчера са образувани 638 досъдебни производства, 391 преписки, 2102 акта за нарушаване на заповедта.

От думите на главния комисар на МВР стана ясно, че 24 000 българи са поставени под карантина заради новата пандемия.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 3 години
Ами на тях държавата плаща. Нормално е да не им дават отпуска Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Искаме да си празнуваме нормално Великден, както винаги сме го празнували! Да се съберем цялата фамилия, да ходим на църква... Сигнализирай за неуместен коментар