3 месеца минимална работна заплата за артистите в свободния сектор (+ВИДЕО)

Очаква се около 1200 души да получат подкрепа от държавата

10.04.2020 | 09:35 Редактор: Ралица Братанова

Министърът на културата Боил Банов представи правителствените решения и мерките в подкрепа на културния и творческия сектор на национално ниво.

Той обясни, че са подсигурени заетите в държавните културни институции за 6 месеца, за да бъдат спокойни в своята работа.

В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти, ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се:

За времето на извънредното положение, плюс един месец след това, ще се осигури минимална работна заплата, заедно с осигуровките. Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход. Парите ще се дават през програма на фонд "Култура".

Министърът уточни, че в понятието "артисти" има предвид всички хора от сферата на културата. Общо 2200 са творците на свободна практика в страната

"Това не е социална помощ, това е грижа в тежка ситуация, като очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, просперитет и позитивно очакване към живота", коментира Банов.

Разработват се механизми и за времето след края на извънредното положение.

"Беше голямо удоволствие и предизвикателство да сглобим тази програма. Очакваме около 1200 души да бъдат подкрепени. Неслучайно сме се спрели на работна заплата, това не е социална помощ, това е подкрепа за хората, които в момента не могат да работят по обективни причини. Около 2,7 млн. лева ще ни струва", допълни социалният министър Деница Сачева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да видим какво ще измислят и за след извънредното положение Сигнализирай за неуместен коментар