Лидерът на КНСБ: Поне още 70 000 ще загубят работата си до края на годината

Пламен Димитров описа предложени от синдикатите мерки за семейства с деца 

09.04.2020 | 21:19 Редактор: Ивет Арабова

Депутатите гласуваха и решиха: Остават без заплати до края на извънредното положение. КНСБ настоява парламентът да отмени решението за даряване на заплати от министри. Защо? 

"Надяваме се на разума на депутатите, не е работа на парламента да решава кой да получава възнаграждение, когато полага труд. Всички агенции, които имат толкова много работа в момента, вместо да бъдат подкрепени, техните шефове трябва да работят без заплати", каза за "Денят ON AIR" лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му дарителската сметка на МЗ е добре финансирана.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също остана без възнаграждение след решението на парламента. Пламен Димитров описа ситуацията като "комична".

"Настояваме за нов пакет от мерки. 66 000 са вече безработните от началото на извънредното положение и те растат лавинообразно. Нашата критика е, че доста беше занижена прогнозата за очаквания за безработицата. Очакванията са, че поне още 70 000 ще загубят работа до края на годината", добави Пламен Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Предложение на синдикатите е да бъде въведено в рамките на закона 366 лева минимално обезщетение за безработните.

"Нашите прогнози показват, че тази година около 60 000 души безработни ще имат право на минимално обезщетение. Никой в криза не иска да има заеми, независимо дали са безлихвени. За самотни майки, бащи или семейства, които не успяват да свържат двата края, имаме две мерки: целеви платен родителски отпуск - за тези, които продължават да работят, доход - еднократен акт, за семейства с деца от 3 г. до 14 г. - за тези, които са останали без работа", отбеляза лидерът на КНСБ.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК