Експерти очакват засилено търсене на бързи кредити. Колко са изгодни те?

Те са изключени от мораториума върху вноските по заемите

09.04.2020 | 20:30 Редактор: Ивет Арабова

Засилено търсене на бързи кредити очакват експертите в условията на криза. Те не са обхванати от банковата ваканция, която се очаква БНБ да одобри официално по предложение на търговските банки. 

До преди няколко дни Габриела Новакова е изплащала потребителски кредит при условия, договорени преди две години. Заради ситуацията в момента предоговаря нова по-висока сума, но при изгодни за нея условия: по-дълъг период от време и с по-ниска лихва, което води и до по-ниска месечна вноска. 

"Моята работа и доходите за момента са сигурни. Реших да предоговоря кредита си съответно за по-голяма сума, но при по-разумна лихва", сподели Габриела.

В случая на Габриела промени на работното място няма и въпреки това е потърсила начин да намали месечната си вноска. Ако обаче се появи дестабилизиране на доходите ни: във всичките си форми, новият кредит е опасен ход. 

"Нека сме реалисти - трябва да разсъждаваме от гледна точка на това, че банката иска да направи печалба и ако това е изгодно за банката, тя ще го направи – те не са благотворителни дружества", обясни Васил Кендов от Асоциацията на потребителите на банкови услуги.

Ситуацията, в която много хората остават без доходи за няколко месеца, води до засилено търсене на така наречените бързи кредити. Те са изключени от мораториума върху вноските по заемите. От друга страна се очаква търговските банки да определят условията за предложения от държавата безлихвен кредит до 1500 лв. 

"Това са 1500 лв кредит, който е даден, но трябва да се връща. Ще видите, че няма да има много възползвали се от този вид кредит и пак казвам той е за хора, които продължават да работят", смята Кендов.

Според експертите трябва да се въведат и нови условия при тегленето на бързи кредити, но от бранша са притеснени, че може да се наложи да отпускат средства, без гаранция, че заемът ще бъде върнат навреме.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК