Учени от САЩ: Пикът в България - на 24 април, жертвите - около 300 до август

Това показва математическият модел на институт в Сиатъл

09.04.2020 | 18:48 Редактор: Александра Иванова

Броят на смъртните случаи от Ковид-19 в България ще достигне близо 300 до месец август. Това сочи анализ на авторитетен американски институт, базиран в Сиатъл.

Пикът на епидемията у нас ще настъпи на 24 април, предвижда математическият модел.

Институтът за здравна метрика в Сиатъл сравнява 30 държави, сред които е и България. Изследването обхваща следните параметри – кога са въведени ограничителните мерки и степента на натоварване на здравната система, наличност на легла в болниците и интензивните отделения. Според доклада, до август в България от Ковид-19 ще починат 303-ма души.

Според експерта от БАН Николай Витанов, ще успеем да удържим епидемията у нас и няма да достигнем подобни цифри.

"Колегите малко са завишили прогнозата. Нашата амбиция е да не е трицифрено числото, а да остане двуцифрено. Ние вървим много добре, защото при нас за разлика от тях, епидемията е удържана може би по най-добрия възможен начин. За сравнение, в съседните страни се очаква по-голям брой жертви", успокои Витанов.

Експертите нямат съмнение - спазването на наложените ограничения е от ключово значение. Според изследването на института в Сиатъл, пикът у нас ще настъпи след 15 дни - на 24 април. 

"Има зона на пика, ние се доближаваме до нея и ще постоим там за определено време, но не много. И след това ще тръгне надолу. Всичко това, ако мерките се спазват", прогнозира Николай Витанов.

Експертите успокояват, че когато и да настъпи пикът, България е подготвена. А болниците разполагат с достатъчно легла.

Най-тревожна е прогнозата за Великобритания. Очаква се тя да е най-засегнатата държава в Европа с над 66 000 починали, три пъти повече от Италия и Испания, които държат печалния рекорд в момента. Както е известно, сред заразените е и британският премиер Борис Джонсън, а починалите от Ковид-19 до момента са над 7000.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: Pixabey

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Това е безобразие...дори и така да стане...защо така ни плащат...то вече хората психясват Сигнализирай за неуместен коментар