Казус: Семейство без доходи трябвало да си плати PCR тестове

Според декларация при положителен бърз тест, трябва да се направи нов по-точен

09.04.2020 | 19:07 Редактор: Ивет Арабова

Кой да плаща за тестовете на пациенти със симптоми на коронавирус? И защо накараха семейство без доходи, заради мерките на правителството да се изследва и да си плати PCR тестовете?

Тя майка на две деца от София. Преди кризата е работила в магазин, сега не работи никъде. И няма пари. На 6 март усеща неразположение- вдига температура и започва да кашля. На следващия ден отива на преглед при личния си лекар. Предписани са последователно 2 антибиотика. Месец по-късно кашлицата продължава. Иска отново да посети джипито си, но отказва. Изпратена е на рентгенова снимка и на бърз тест, който струва 30лв. 

"Аз отидох, съответно той ми излезе положителен", споделя жената.

В лабораторията подписва декларация, че ако бързият тест е положителен трябва за се направи, нов по-точен PCR тест. Той обаче струва над 100 лв. Съветът от личния лекар е да се изследва цялото семейство - родители и 2 деца. Заради мерките, предприети от правителството за ограничение на Kовид-19, семейството временно е оставено без приходи. 

Макар че всички в семейството са здравноосигурени, въпросът кой трябва да плати за тестовете за коронавирус остава неотговорен. 

"Ние, които сме си плащали здравните осигуровки, ще заплатим нейните тестове", обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Между временно пациентът прави опити да си свърже със столичната здравна инспекция, но без особен успех. Причината - многото сигнали към специалистите.

"Телефоните работят 24 часа, 7 дни в седмицата, наистина понякога дават заето. Умолявам гражданите да бъдат малко по-настоятелни, да не се отказват и да бъдат малко по- търпеливи, защото се стараем да отговорим на всички и да бъдем полезни на всички", отговори началник отдел РЗИ-София д-р Ирина Гайтаневска.

От Здравната инспекция съветват при съмнения за коронавирус първо да се търсят личните лекари, ако обаче това е невъзможно, да се търси съдействие на телефон 02 807 87 57. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК