Рязък спад на дарителите на кръв в Бургас, преди били по 50 на ден, сега - около 5

Общински съветници, прокурори и следователи дариха кръв в Бургас

09.04.2020 | 18:12 Редактор: Ивет Арабова

В отделението по трансфузионна хематология в Бургас запасите от кръв са изчерпани. Необходими са почти 20 сака на ден, за да не се губят човешки животи. Спешни случаи има всеки ден и е нужно кръвопреливане. 

"Днес получихме около 80 единици, които за няколко дена може би ще стигнат", каза началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Бургас началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Бургас д-р Тодор Бояджиев.

Преди извънредното положение на ден е имало по 50 кръводарители, сега те са не повече от 5. Събина е дошла да дари кръв за дете от Пловдив, което не познава. Видяла призива в социалните мрежи. Не се страхува и призовава и други да даряват. 

"Първият път, когато дарих, беше за мой близък, защото се наложи, впоследствие имам още две дарявания за непознати за мен хора, сега ми е четвърто даряване пак за непознат човек, така че да няма нито нещо страшно, нито нещо опасно", сподели Събина.

В Кръвния център се спазват най-високите епидемиологични стандарти. Днес беше върнат кръводарител с температура. Бургаският кръвен център има готовност да осигури стерилен кабинет извън отделението, ако има желаещи да дарят кръв в работна среда. Това вече направиха общински съветници, прокурори, следователи и служители на затвора в Бургас. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК