Ще проверяват куриерски фирми в София, начислявали "такса Ковид"

НАП и КЗП ще ги следи през периода на извънредното положение

09.04.2020 | 17:00 Редактор: Анисия Иванова
Ще проверяват куриерски фирми в София, начислявали

Прокуратурата в София иска проверка на куриерски фирми, които неправомерно си начисляват допълнителни такси заради коронавируса.

Софийска градска прокуратура е възложила незабавната проверка на Комисия за защита на потребителите и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

Поводът за проверката е, за да се предприемат мерки срещу незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, извършващи спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

Установено е, че на интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от Ковид-19.

Проверката трябва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси.

Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер.

При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата. Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ани
преди 3 години
Наложен платеж СПИДИСумата за поръчката и таксите ще заплатиш в момента, в който получиш поръчката или я вземеш от офис на куриер.Таксата за обработка на плащане при доставка: 2 лв. (с ДДС) на поръчка.Плащането при доставка е свързано с начисляване на допълнителна такса. В периода на повишен COVID-19 риск, избягването на контакт с пари в брой е препоръчително. Сигнализирай за неуместен коментар