180 000 души от ресторантьорския бранш останаха без работа, организират протести

От гилдията предлагат спешни мерки

09.04.2020 | 14:58 Редактор: Искра Ангелова

Един от най-пострадалите икономически браншове след въвеждането на извънредната ситуация заради Ковид- 19 е този на ресторантьорите. В социалните мрежи се организират протести, като дори се стига и до арести. 

От гилдията предлагат спешни мерки за бранша, а безработните в този сектор у нас стават все повече. 

Над 180 000 представители на ресторантьорския бранш са останали без работа от началото на извънредното положение. По този повод в социалните мрежи няколко групи призоваха за протести и представиха своите искания. 

Според председателя на Асоциацията на професионалните готвачи - шеф Димо Димов, сегашната ситуация поставя много въпросителни за условията им на работа до момента.

"Въпрос на всеки собственик на бизнес е как ще се погрижи за неговите хора в нашия бизнес, много хора не работят на правилни договори", каза Димов.

Според други представители на бранша - в момента не е време за протести, а карантината трябва да се спазва, но са готови с предложения, с които държавата да им помогне.

Вижте повече в репортажа на Божила Симова.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 3
Павел Павлов
преди 3 години
Дамата от клипа иска забрана на наемодатели и опрощаване на наема. Държавата ще им плаща заплатата от моите данъци, да бе да. Аз цял живот съм се трудел и спестявал, инвестирал съм в апартамент и сега ще им опрощавам наема. Познайте кога ще стане. Точно на тези хора, които живеят ден за ден, затънали до кредити, никакъв авариен фонд, нямат спестени пари за месец напред,. В добри времена аз съм смотаняка и стиснатия в техните очи. Сега защо трябва да помагам на тези, които ми се присмивах ... Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
Бате Пешо
преди 3 години
Този бранш най-много пострада. Горките хора данно си намерят работа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Незнам кой ще помогне след като и работодателите лъжат Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
Знаещ
преди 3 години
В този бранш,имаш договор на 8 часа ,а работиш по 15 часа,много ресторанти в България работят на %,сиреч ако имаш добър оборот ще вземеш и лев ,ако не си нула,никой няма да ти даде мин.заплата,защото си много хубав и сега идва катастрофата,то е ясно,началниците няма ,да ги мислим,те имат пари за два живота!!! Сигнализирай за неуместен коментар