99% от полицейските служители с отрицателен Ковид-19, тествани са и военни

Рано е да се говори за имунитет на обществото

09.04.2020 | 12:33 Редактор: Наталия Тотева

Приключи масовото тестване на служителите на МВР. След направените 1016 проби е установено, че 99% от тях са с отрицателен резултат за Ковид-19.

"Двама души имат положителни данни за IGM антитела, което значи прясна инфекция. 7 души, 0.7 %,  са положителни за IGG. Това означава, че са имали среща с вируса, вероятно без клиника или с много лека клиника, и вече има антитела", обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Средната възраст на изследваните полицейски служители е 39 години. Само един от полицаите е проявил симптоми, които наподобяват тези на инфекцията.

"Ние ще пуснем допълнително изследване на този един с клиника и на двамата които са с IGM антитела, за да потвърдим налице ли е вирусът при тях", добави още доц. д-р Кунчев.

От данните също така да се заключи, че активна циркулация на вируса в София към момента няма. Освен полицаи са тествани военни служители. 

"Там сме изследвали над 1100 човека без симптоматика, във връзка със заминаване или прибиране от мисии, както и в поделения, където са установени инфектирани", коментира ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

У нас все още е рано да се говори за развит при обществото имунитет. От Щаба заявиха, че на този етап няма смисъл от масово тестване на обществото. 

След Великден е предвидено създаването на зелен коридор във връзка с женските консултации, детските имунизации и постепенно възстановяване на работа на болниците.

Направените бързи тестове на служителите на МВР ще бъдат повторени след 1 месец. От Националния оперативен щаб не отговориха на искането на премиера Борисов вчера, а именно: да се разхлабят мерките относно парковете и планините.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
mladenvasilev
преди 3 години
не разбрах само защо тестват военни, като тях не ги пуска Радев и не ходят и не помагат на първа линия..Не виждам смисъл.... Сигнализирай за неуместен коментар