Защо у нас не се прави масово тестване?

Изпращаме защитни облекла на Германия, Австрия и Северна Македония

08.04.2020 | 18:49 Редактор: Александра Иванова

В България не се прави масово тестване на населението, защото няма достатъчно тестове. Така премиерът Бойко Борисов обясни защо страната ни изостава от повечето европейски държави. 

"Няма от къде те да се купят. PCR тестовете ги няма по 1000 по 2 по 5 хиляди", разясни Борисов.

Именно журналистически въпрос за масовото тестване създаде напрежение на брифинга в Министерския съвет. В спора се намеси и директорът на пресслужбата на правителството Севдалина Арнаудова. Тя помоли репортера на телевизия 7\8 да даде възможност и на останалите журналисти да стигнат до микрофона. На брифинга стана ясно още, че достатъчно тестове може и да няма, но защитни облекла има. Затова ще помагаме на Германия, Австрия и Северна Македония. 

"Днес да се направят за нашите братя в Северна Македония стотина облекла, защото лесно е да говориш братя сме, ама братя се вижда когато ти е трудно. Когато ти мре народът", заяви премиерът.

Бойко Борисов призна, че при първа възможност ще се търси вариант за облекчаване на мерките, но това не може да стане преди Великден.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК