61 000 са регистрираните безработни в рамките на извънредното положение

32 000 от тях са подали заявления за парични обезщетения

08.04.2020 | 13:15 Редактор: Искра Ангелова

61 000 души са се регистрирали в бюрата по труда в рамките на извънредното положение. От тях 32 000 са подали заявления за парични обезщетения за безработица. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Това са безработни лица, освободени от работа, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи", заяви министър Сачева.

Тя обяви, че над 103 000 заявления са обработени от бюрата по труда през последните дни. Дневно около 4 хиляди души отиват, за да търсят работа там. 9 830 са намерили работа от началото на извънредното положение.

По схемата 60/40 стана ясно, че държавата ще поема 60% от осигурителния доход и осигуровките за тези 60%. 873 заявления са подадени по тази мярка, а над 12 хиляди работници ще бъдат засегнати. 

Брифингът в МС започна с изявление на външния министър Екатерина Захариева, която разясни защо консулът ни в Хага ще бъде отстранен. Той ще се прибере в страната ни преждевременно, защото е събирал такси от хора, които са искали да влизат в посолството. 

Парите са били събирани за ограждения, които да бъдат поставяни пред сградата, за да може да се спазва социалната дистанция заради Ковид-19.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК