Туризмът щял да устои на кризата, имали сме запазена инфраструктура

Мярката 60/40 постоянно се променя, смята доц. Румен Драганов

07.04.2020 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Целият сектор "Туризъм" е блокиран заради пандемията от Ковид-19. Зимният ни сезон беше предсрочно прекратен, а преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че все още не може да се прогнозира за летния и въобще дали ще има такъв.

"Браншът ще устои на кризата. Имаме запазена инфраструктура на туризма, всичко е по местата си. Това, за което говорим, е т.нар. 14-а седмица, след която всичко започва да работи на пълни обороти. Тогава ще бъдат разрешени пътуванията. Ние, като институт, казваме какво трябва да се направи до 10-ата седмица и както трябва да се направи след въпросната седмица", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че ще има няколко седмици, в които хотелите ще работят, но няма да имат публика.

"Аз съм оптимист, че по начина, по който се появи цялата световна пандемия, по същия начин ще изчезне. Все пак трябва да знаем, че животът е стъпил на една здрава основа", допълни той.

Доц. Драганов коментира, че схемата 60/40 постоянно се променя, но от института подготвят документи, за да участват в тази мярка.

"Тези, които изпратиха работниците си на борсата, постъпиха много добре, защото хората ще могат да взимат 60% от заплатата и ще получават всички осигуровки. А в момента, в който заработи бизнесът, веднага ще ги върнат на работа", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че на Запад обещават трилиони, но все още нямат работеща схема, с която да стигнат до хората.

"Ние не обещаваме трилиони, но по някакъв начин тези пари ще стигнат до населението. Чета изследвания, нас ни слагат на 53-то, 54-то място като страна, която ще се възстанови", посочи доц. Драганов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Джери
преди 3 години
Грлупости, никой няма да дойде Никой няма да рискува Сигнализирай за неуместен коментар