Над 200 000 души са подали годишни данъчни декларации

Крайният срок за физическите лица е 30 април

07.04.2020 | 15:25 Редактор: Александра Иванова
Над 200 000 души са подали годишни данъчни декларации

Над 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите. Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април. Срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци бе удължен до края на юни 2020 г, съобщиха от НАП.

16 000 граждани са подали формуляра си по електронен път и са платили данъка върху доходите до края на март. По този начин са получили и 5% отстъпка. 80% от всички декларации за доходите са подадени също онлайн - с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходната агенция.  

860 000 граждани вече имат персонален код от НАП, който могат да го използват за 35 електронни услуги. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП. Той се дава лично на лицето или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани. Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП.

Националната агенция за приходите призовава своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение. Дотогава могат да използват електронните услуги на сайта с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК