НФСБ скептични, че мярката 60/40 ще сработи, особено за малки и средни фирми

Според Христиан Митев не е най-добрият вариант да се тегли кредит от МВФ

06.04.2020 | 21:23 Редактор: Ивет Арабова

От НФСБ предлагат депутатите да работят без заплата във времето на извънредното положение.

"Направихме предложение, което е в рамките на предложенията на останалите парламентарни групи. Скептични сме, че мярката 60/40 ще сработи, особено по отношение на малките и средните фирми", каза за "Денят ON AIR" Христиан Митев от НФСБ.

От НФСБ предложили промяна на мярката 60/40, която предвиждала обезщетение на работниците, които работят на половин работен ден, като 60% от възнаграждението им да бъде покривано от държавата.

По думите му част от работодателите освобождават своите работници и с някои от тях се договарят, че след края на извънредното положение ще ги наемат отново.

"Системата ще издържи, тъй като все още има резерви. Това се дължи на инерцията, по която все още се движим. Не се знае докога ще продължи извънредното положение. Когато изтеглим кредити от Международния валутен фонд (МВФ), обикновено се случват тежки условия, на които България трудно може да отговори", коментира още Митев.

Според него не е най-добрата идея да се теглят кредити точно от МВФ.

"Промяната в размерите на глобите беше наложена, нарушенията, които се извършват, са различни по тежест. Проблемът е с непоносимостта на сегашния им размер, глоби от 500 до 1000 за физически лица бяха приети сега", добави Христиан Митев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той обясни, че в НФСБ приемат удължаването на извънредното положение като полезна мярка. 

"След отмяната на извънредното положение парламентът ще гледа по-различни закони за подпомагането на бизнеса в условията на икономическа и социална криза", смята Митев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК