Проф. Иво Петров: У нас няма епидемия, надявам се, че няма и да има

Според него е безспорно, че предприетите мерки дават добър резултат

06.04.2020 | 11:10 Редактор: Искра Ангелова
Проф. Иво Петров: У нас няма епидемия, надявам се, че няма и да има

"Както по критериите за епидемиите, така и по критериите на другите европейски страни, случаите на заразени с коронавирус в България не са много. Формално погледнато, в нашата страна все още нямаме епидемия. Надявам се, че няма и да има. Тенденцията у нас определено е благоприятна", каза професор Иво Петров, национален консултант по кардиология, в интервю за "Монитор".

Според него е безспорно, че предприетите мерки в условията на извънредно положение дават добър резултат.

"Но има и друго – изглежда ние, българите, имаме вече изграден колективен имунитет. За това имаме много примери през последните 20-30 години. В България нямаше епидемия нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемично в много страни в света, у нас не предизвикаха епидемия. Имаше само отделни случаи, които по никакъв начин дори не успяха да достигнат броя на тези от обичайния грип. Така наречените сезонни настинки бяха много повече от останалите инфекции. Аз не съм вирусолог и епидемиолог, но тъй като немалко инфекции оказват влияние върху сърдечно-съдовата система, ми се налага да познавам до известна степен и тази материя", обясни проф. Иво Петров.

По думите му това най-вероятно се дължи на факта, че генетично сме много разнообразни. Освен това ние сме доста по-затворена страна от останалите европейски държави. Част от Европейския съюз сме, но не сме толкова посещавани като Италия, Испания, Франция...

Проф. Петров смята, че произведената в България БЦЖ ваксина е една от най-добрите в света и това го признават авторитетни чуждестранни специалисти. Милиони човешки животи в цял свят са спасени благодарение на нея, включително в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за изключително добра.

"Ние сме един от най-големите производители и снабдители на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. Вече има доказателства, че БЦЖ ваксината е не само превантивно средство срещу туберкулозата, но и има и добър противотуморен ефект. Има медицински доказателства, според които нивото на имунитета при ваксинираните с БЦЖ е на по-високо ниво както спрямо специфичния ефект срещу туберкулозата, така и спрямо неспецифичния срещу всички останали причинители с различна структура от тази на тъканите, които точно нашият имунитет познава като свои", допълни той.

По думите му може би това е една от причините - като се наложи картата на разпространението на Ковид-19 в Европа и тази на извършените БЦЖ ваксинации, да се види, че те съвпадат като ръкавица. Страните, в които се е спазвал строг имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са много по-малко. В Испания и Италия, например, въпросният календар не е задължителен, а е препоръчителен. Нещо повече, в Италия и САЩ дори не се препоръчва ваксинирането срещу туберкулоза.

"Физическата изолация е основната причина за предпазване на българското население. България беше първата страна, която взе строги мерки и това се отчита като положителен момент. Хората не бива да се притесняват. И китайски, и европейки имунолози съобщават, че около 80% от заразените с Ковид-19 нямат или имат много леки симптоми на заболяването, което е въпрос на създаден имунитет", посочи още проф. Петров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК