Бюджетът трябвало да осигури базисен доход за хората, оставащи без работа

ОТ БСП поискаха извънредното положение да бъде удължено до края на април

03.04.2020 | 22:09 Редактор: Ралица Братанова

Актуализацията на бюджета бе обсъдена на първо четене в пленарната зала. В нея е заложено увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева при настоящ таван от 2,2 млрд. лева. Прогнозираният дефицит е 3 млрд. и половина лева.

Депутатите от БСП обаче не подкрепиха актуализацията на бюджета.

"Бюджетът би следвало да предлага перспектива и да решава определени проблеми в разгара на кризата със заразата от коронавирус, а не да прикрива стари недъзи на правителството за несвършена от тях работа до момента", заяви депутатът от БСП Димитър Данчев в "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че средствата трябва да бъдат насочени към създаване на алтернативни публични инвестиции в българско производство, към подпомагане на вътрешното потребление и осигуряване на базисен доход за хората, които остават без работа

"Вероятно ще има нужда да бъде изтеглен заем, но в този огромен размер се съмняваме, че ще бъде използван, за да стигне именно до хора, които имат нужда от него", допълни още депутатът от БСП.

От опозицията заявиха, че няма да подкрепят и предложението извънредното положение да бъде удължено до 13 май. Те предлагат срокът да се увеличи до края на април

"Премиерът не изпълни обещанието, което даде на 13 март, а именно когато свърши периодът от 1 месец, за който настоя БСП, той да дойде и да ни информира за това дали мерките са дали резултати, къде има слабости, къде трябва да се коригира, откъде произтича необходимостта за евентуалното удължаване на срока", коментира Данчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да изпълняваме това, което се препоръчва от Щаба, но правителството трябва да свърши работата си с преодоляването на последствията от коронакризата.

Снимка: БГНЕС

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК