ГИТ ще информира Прокуратурата за нарушения на работодатели

600 сигнала са постъпили в инспекцията по труда

03.04.2020 | 21:25 Редактор: Александра Иванова
ГИТ ще информира Прокуратурата за нарушения на работодатели

Близо 600 сигнали за нарушения на работодатели са постъпили в Инспекцията по труда от началото на извънредното положение до момента. Това е ръст с почти 50% на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период. Около 1/3 от сигналите касаят заплащането на труда. Следват сигнали, свързани с прекратяване на трудовото правоотношение. Данните са изнесени в официално съобщение на сайта на Главна инспекция по труда.

"За отстраняване на нарушенията контролните органи ще приложат всички свои правомощия, както и ще потърсят административно-наказателна отговорност", пише в съобщението на инспекцията.

От инспекцията напомнят на работниците и служителите, че и в периода на извънредно положение те не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие. 
"Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни – например за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск",

ГИТ съобщава, че ще информира Прокуратурата  за сигнали, свързани с оказване на натиск за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, подписване на заявления за неплатен отпуск и други.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК