Борисов: Все по-тежко ще става, пикът - в следващите 2-3 седмици

Премиерът посочи, че за момента PCR е най-надеждният тест

03.04.2020 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова

Противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

"Вчера се тествах за пореден път, защото прочетох, че искаме да удължим извънредното положение, тъй като съм бил болен и искам да се скрия. 3 дни, ако се каже, че болните намаляват - рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем към друг план. Изолацията трябва да продължи", категоричен е той.

Премиерът посочи, че за момента PCR е най-надеждният тест.

"Не мога да разбера защо се създаде това противоборство за тестове в обществото. Когато имаме - ще тестваме по 20- 30 хиляди на ден. Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас. Все по-тежко ще става", каза още министър-председателят.

Борисов допълни, че при нас все още няма пик в болниците.

"Възложил да се произведат 2 млн. маски и да се раздадат безплатно. За цигари 3,50 може, а за маски не може. Не знаех, че маските трябва да са без пари. Те не са проблем, заделили сме достатъчно", коментира премиерът и е категоричен, че ако ген. Мутафчийски съобщи, че в 3 последователни дни заразените намаляват, веднага ще се облекчат мерките.

Министър председателят обяви, че фирмата "Бул Био" ще започне да пакетира хлорохин, с който се лекуват болните от Ковид-19.

Проф. д-р Коста Костов от новосъздадения Медицински съвет посочи, че са успели да създават продукт, който да запази духа и тялото. Те са работили при изключителен интензивен режим на работа.

"Този продукт ще видите по-късно, напълно сме удовлетворени от нашата работа и съм щастлив, че намерихме разбиране. Искам да кажа, че това, което представихме, има огромен обем - около 400 страници на хартия, 40 MB, около 100 хиперлинка. Продуктът има 3 раздела: първи раздел са препоръките към извънболничната помощ, втори - препоръките и алгоритми към болничните заведения, трети - общи принципи за поведение и взимане на мерки", посочи началникът на Медицинския съвет.

Той заяви, че всички се обединяват около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни.

"В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие - олекотени. Медицинският експертен съвет възприема, че диагнозата с инфекция от Ковид-19 се основава с PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществени чрез комбинираното използване на всички останали и налични останали в страната лабораторни методи, в това число и бързите скрининги и антигенни тестове", каза още проф. Костов.

Той заяви, че липсата на единно становище в ЕС относно надеждността на скрининговите тестове ограничава употребата им и оправдава изчакването, докато са налични такива, отговарящи на изискванията.

"Медицинският експерт съвет е единен в решението си, че за постигането на по-добри резултати в овладяването на епидемията с по-малко пострадали пациенти и по-висока икономическа целесъобразност, е наложително към предприетите мерки да бъдат добавени практически, изпълними алгоритми и стъпки", категоричен е началникът на Медицинския съвет.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че днес ще се изпълни поетия ангажимент от министър-председателя - всички медицински лица, които са участвали на първа и които имат пряко участие по наблюдението за лечение на хора, заболели от коронавирус, да получат допълнително възнаграждение от 1000 лева.

"1700 лица - медицински и немедицински персонал, ще получат по 1000 лева в 34 лечебни заведения, което е 2 млн. и 600 000 лв", каза Ананиев.

Директорът на "Бул Био" д-р Румен Кофинов е категоричен, че масова имунизация по време на пандемия не трябва да се прави.

"Ако имаме неимунизиран пациент или с паднал имунитет в тази епидемична обстановка, слагайки БЦЖ ваксина, ще му трябват между 3 и 6 месеца, за да се изгради имунитет. Така той става уязвим, пада имунитетът към други заболявания, както и към коронавирус", каза д-р Кофинов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК