Ще нарушат ли депутатите закона, ако заседават дистанционно?

В конституцията е записано, че гласуването е "лично и явно"

02.04.2020 | 20:07 Редактор: Александра Иванова

Може ли парламентът да заседава дистанционно? Дискусията се разрази, след като стана ясно, сред депутатите има заразени с коронавирус. А след това, че има вероятност важни гласувания да бъдат отложени. Какво е мнението на експертите?

Според депутатите - отговорът е в текстовете на Конституцията. А там пише - гласуването в Народното събрание е лично и явно. Депутатът от ПГ на Обединените патриоти Александър Сиди смята, че трябва да се намери правилният начин да продължат да заседават.

"Има различни варианти, включително като млад човек аз използвам включително мобилни технологии и аз се надявам да бъде намерено правно решение да намерим и дистанционно гласуване, така, както го правят народните представители в Европейския парламент. Те гласуват през служебните си електронни пощи", допълни той.

Бившият председател на Народното събрание и депутат от БСП Михаил Миков е на мнение, че никъде в Конституцията не пише, че гласуването трябва да е присъствено. Мнението на конституционалистите обаче е категорично. Основният проблем не е в гласуването, а в дебатирането на законопроектите. 

Ако дистанционното пленарно заседание бъде осъществено има възможност текстовете от гласуваните законопроекти да бъдат обжалвани пред съда.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК