На първа линия: 20 са медиците, заразени с коронавирус

Липсата на предпазни облекла не е единственият проблем за спешните екипи

02.04.2020 | 17:34 Редактор: Юлия Христова

20 са медиците в момента, заразени с коронавирус, според данните на оперативния щаб. От Асоциацията на спешните медици смятат, че цифрата и по-висока и алармират - повечето от тях не са тествани, работят с некачествени защитни облекла и така застрашават и своя живот и този на техните близки.

Голяма част от медиците в спешна помощ не са тествани за коронавирус и не ясно колко от тях са болни след началото на епидемията у нас. Данни от проведена анкета сред работещите на първа линия спешни медици сочи, че те не са изследвани дори и след контакт с болни пациенти.

Пред спешните медици стоят и други проблеми – липсата на бързи тестове за диагностициране на пациенти  и защитни облекла, твърдят лекари. 

Подобни страхове имат и в центъра по спешна медицинска помощ в Бургас. 

Липсата на предпазни облекла не е единственият проблем за спешните екипи в морския град.

Директорът на Центъра за спешна помощ в  Бургас обяви, че на този етап медиците са обезпечени с необходимите предпазни средства. В момента имало само дефицит от калцуни, както и от специализирани маски. А от асоциацията настояват държавата да вземе сериозни мерки за спешните медици, тъй като те също са на първа линия.

Според д-р Кателиева никой от спешните медици не е е получил и обещаната премия от 1000 лева за работа с пациенти с Ковид-19.

Екипът ни потърси Министерство на здравеопазването. Оттам обясниха - данните за броят тествани медици могат да дадат само от Националния оперативен щаб.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК