Плевнелиев: Можем да произведем големи количества респиратори

Ръководството на автомобилния клъстер у нас е получило достъп до технологични чертежи

02.04.2020 | 10:07 Редактор: Ралица Братанова
Плевнелиев: Можем да произведем големи количества респиратори

Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света. Получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори, заяви Росен Плевнелиев, член на борда на "Аутомотив Клъстер България", в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg.

"В целия свят фабриките буквално спряха да работят. Някои изпратиха работниците в платен или неплатен отпуск. Поръчките намаляха. Не ни чака нищо добро, докато не се възстанови икономическата активност", заяви още президентът (2012 - 2017 г.).

Според него компаниите в бранша ще се ползват от всички правителствени мерки. Проблемът бил в липсата на дългосрочен хоризонт, а понякога сме трети в реда от чакащите доставки.

"Опитваме се да трансформираме производството и у нас по подобие на Tesla. И в България може да произвеждаме респиратори. Не вярвам, че бързо ще слезем надолу и бързо ще се възстановим. По-скоро известно време ще постоим на дъното", подчерта още членът на борда на "Аутомотив Клъстер България".

Росен Плевнелиев уточни, че подходящата според него схема за подпомагане на бизнеса е 60/70 на фона на 30% повече разходи.

"Една от мерките е форсмажор – както в Унгария, например. Всички главници и лихви по кредити да се отлагат с едно тримесечие", посочи той.

Гледайте целия разговор с Росен Плевнелиев в BloombergTV.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Димитрина
преди 3 години
Взимай отвертката и започвай! Сигнализирай за неуместен коментар