Министър Вълчев обяви: Ще се наложи да преместим изпитите

Системата се справи с електроното обучение, средно децата учат повече, заяви той

02.04.2020 | 09:31 Редактор: Тодор Петров

Нови дати за провеждане на изпитите след 7 и 12 клас. Това обсъжда образователното министерство. Това ще стане, ако на 14 май учебният процес бъде възстановен. Тогава държавните зрелостни изпити ще се проведат на 30 май и 1 юни. 

Изпитите след 7 клас - на 13 и 15 юни. Изпитите след 4 и 10 клас на този етап няма да се отменят, но ще бъдат преместени на 29 и 30 май. Пролетната ваканция няма да се отменя, няма да се удължи и учебната година. Националните олимпиади няма да се проведат. Резултатите от тях участваха в оформянето на оценки, сега се водят разговори проблемът да бъде решен.

Единственият сценарий, при който ще говорим, е този, при който се възстановят учебните занятия от 14 май. При този сценарий ще се наложи да преместим изпитите от националното външно оценяване от 4 до 10 дни. Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и на 1 юни. Готови сме да издадем по-рано дипломите на дванадесетокласниците. Няма как да няма нещо отложено.

Това обяви на извънреден брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му вероятно във всички страни ще има изместване на приемните кампании. 

От изявлението му стана ясно още, че не може да бъде създадена единна организация в дистанционната форма на обучение. Няма да има и единно отучване след възстановяване на учебните занятия. Стартирала е доставката на предпазни облекла за медиаторите, хигиенистите и директорите.

"Системата положи много усилия, справи се с електронното обучение. Средно дори децата учат повече. Има сигнали за претоварване на децата и на учителите. Случи се забележителна ситуация на взаимопомощ", подчерта образователният министър.

"Най-вероятно ще предложим отлагане на изпитите след 7 клас, които са планирани за 9-11 юни - да се случат на 13-15 юни. Изпитите след 4 клас също ще бъдат отложени - най-вероятно на 29-30 май. Обсъждаме да има по-дълги летни занимални, детските градини най-вероятно ще бъдат с повече групи през лятото. Тогава ще бъде подходящо да се проведат повече дейности", обясни още Красимир Вълчев.

Част от практическото обучение в професионалните гимназии ще остане след вдигане на карантината. Музика и изобразително изкуство остават на заден план, отбеляза още министърът.

11% от децата нямат възможност за онлайн обучение. Не може да купим електронни устройства на тези 40 000 деца, съобщи Вълчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
дано
преди 3 години
"...детските градини най-вероятно ще бъдат с повече групи през лятото..." Сигнализирай за неуместен коментар