Задължават работодателите да въведат безопасни условия на труд

Нарастването на социалните помощи е само с 2000 души, обяви социалният министър

02.04.2020 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Задължават работодателите да въведат безопасни условия на труд

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че ще издаде заповед за безопасните условия на труд, които трябва да бъдат организирани на работодателите

Те ще трябва да провеждат извънреден инструктаж, въвеждане на пропускателни режими, осигуряване на прегради за спазване на дистанция, задължителна дезинфекция, осигуряване не условия за спазване на лична и респираторна хигиена, временно отстраняване от работа на служителите, които проявяват грипоподобни симптоми и др.

Общият брой на всички болнични листа към момента е 176 086, броят на болничните листа по причина карантина са 5282, болничните листа, които са издадени за коронавирус са 2072. Ако миналата седмица средният брой на издадени болнични е варирал между 300 и 350, то тази седмица вариант между 680 и 700 на ден, обяви Сачева на извънреден брифинг. 

Има заявления за оценка на потребностите на 32 389 души. Нарастването на социалните помощи е само с 2000 души. Общо 23 000 души получават социални помощи в страната. Към момента подпомагаме 410 685 души, 344 801 са помощите за деца до завършване на средно образование, заяви още социалният министър.

"Поискали сме актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий. 45 млн. лева са насочени към българските общини, за да осигурят патронажна грижа. Почти 45 хил. души ще може да бъдат обхванати в патронажната грижа. Предстои предоставяне и на персонални пакети с хранителни продукти - още около 40 хил. души", обяви Деница Сачева.

Изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и ще бъде удължено до дните след Великден. Сачева помоли гражданите от 7 до 23 април да използват пощенските станции след 12 часа, като преди това оставят чисти коридори за възрастните хора. Почти 50 млн. лева ще бъдат раздадени като великденски надбавки, отново потвърди тя.

60/40 е мярка, която се възприема и в други европейски държави. От ЕС ще бъдат давани заеми на държави, за да използват именно тази мярка в подкрепа на заетостта, стана ясно още от думите на Сачева.

"Това е мярка за 3 месеца, ще търсим и други възможности. Предстои да обявим и други мерки. Необходимо ни е време, за да направим анализи. Разнообразни са стратегиите на работодателите. Ръстът на безработицата не трябва да ви плаши, защото имаме преждевременно прекратен зимен сезон. Има сектори с нарастващо търсене на работа - онлайн търговия, логистика, хранителен сектор...", обяви социалният министър.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК