Стряскащ ръст на безработните - близо 20 000 за 10 дни

Половината са посочили като причина извънредното положение и мерките срещу короновируса

01.04.2020 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
Стряскащ ръст на безработните - близо 20 000 за 10 дни

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. За 10 работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта.

Половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса. Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни - за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден - почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение. 

За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301, пише в. "Сега".

9909 души от излезлите на борсата от началото на кризата са посочили като причина мерките за ограничение на коронавируса, съобщи в началото на седмицата социалният министър. Само през втората седмица на извънредното положение 7235 души са декларирали като причина за оставане без работа коронавирус инфекцията, показват данните на Агенцията по заетостта.

В случващото се до момента все още не са включени евентуални масови съкращения, които се правят по специална процедура и след предварително уведомление. Вчера КНСБ посочи над 63 средни и големи предприятия, които са пряко засегнати от коронакризата. Експресно проучване на синдиката показва, че 13% от тях вероятно ще стигнат до съкращения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК