Близо 80% от засегнатите фирми пускат служителите си в платен отпуск

63 предприятия търпят последствия от кризата заради коронавируса

31.03.2020 | 15:38 Редактор: Ралица Братанова
Близо 80% от засегнатите фирми пускат служителите си в платен отпуск

63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с Ковид-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 27 март чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна.

78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения, пише Investor.bg.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следвани от Бургас и областта, Русе и Габрово.

Производството на авточасти е сред най-тежко засегнатите сектори. 

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в обастите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод Ковид-19).

Наблюденията в страната показват още, че много хора предпочитат сами да ползват платения си отпуск сега, защото подозират, че лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.

КНСБ призовава работниците да алармират регионалните структури при нарушаване на правата им.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Славуша
преди 2 месеца
А фирма Хеликон не изплати на служителите си цялата заплата за м.февруари.Защо след като сме работили цял месец. Сигнализирай за неуместен коментар