От Helpbook: Кварталите ни приличат на гета от неизвозен боклук

Ако видите нередност, подайте сигнал в платформата

31.03.2020 | 16:13 Редактор: Анисия Иванова
От Helpbook: Кварталите ни приличат на гета от неизвозен боклук

В условията на карантина и нуждата от ежедневна дезинфекция в платформата Helpbook.info получихме няколко еднотипни сигнала за неизвозен боклук от столичните кватрали.

Първият е за район "Витоша“:

"Регулярно неизвозване на боклук и допускане на натрупване на сериозни количества отпадъци около съдовете. Непочистване на отпадъка от фирмите за сметоизвозване, както от разделното събиране на отпадъци, така и около сивите кофи. Не се предприемат никакви мерки за почистване на пространството и за създаване на благоприятни условия за събиране на целия отпадък от домакинствата (намира се във вътрешната част на квартала). Нехигиеничната обстановка е предпоставка не само за разпространяването на зарази, но е и сериозно нарушаване на законите (най-вече на Закона за управление на отпадъците). Моля да се предприемат действия за премахване на нерегламентирания отпадък и за мерки, допринасящи за приемливия вид на средата, в която живеем, тъй като условията в квартала вече наподобяват на гетата. Описаното по-горе и приложените снимки са обичайна гледка за мястото и не разбирам защо не се предприемат действия за ограничаването на изхвърлянето на отпадъците. Все пак за битовия отпадък по закон е отговорен кметът на общината и е негова отговорност за управлението им“, пише възмутеният потребител.

Не по-различно е положението в район "Надежда“- през уикенда сметосъбиращи коли не са минали през района и контейнерите преливат от боклук, като по този начин се струпало огромно количество отпадъци около тях. В понеделник кофите били изпразнени, но не било извършено почистване на разпиляното. Според нашия потребител това може да утежни положението в града, ако заедно с вируса плъзнат и плъхове, разнасяйки допълнително зарази.

По подобен повод ни писа и жител на кв. "Горна баня": "Имаме 2 кофи за боклук за две къщи, а живеем 5 семейства. Преди година имахме три, но прибраха третата, явно за ремонт. В момента едната от двете кофи е счупена. Моля, да се подмени с нова и да се възстанови третата кофа."

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info!

Снимка: Helpbook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК