Нова заповед: Отменят задължителното носене на предпазни маски

1 млн. маски ще бъдат раздадени на социално слаби

31.03.2020 | 12:45 Редактор: Ивет Арабова

Отменят задължителното носене на предпазни маски.

"Всички мерки, които се предприемат от Щаба и се реализират със заповеди, са насочени към защита на здравето на българските граждани. Неслучайно ЕК силно подкрепи мерките, които предприема България, и ни дават за пример", каза на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев.

Той подчерта, че мярката за задължителното носене на маски е силно подкрепена от правителството.

"Няма обаче пълно обществено съгласие, затова току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 до постигане на консенсус в обществото. България ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез МТСП на хората, които са социално слаби и нямат възможност да си закупят такива маски", добави Ананиев.

По думите му използването на маските дава възможност за отдалечаване от мерки, които биха ограничили гражданските права на населението.

"Ще поръчаме маски, които са от типа FFP-2. Между медицинския персонал се води дебат кой трябва да носи тази маска. Решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата", отбеляза здравният министър.

"Обмисляме корекция на глобата, предвижда се тя да се намали за неносене на маска. До една седмица очакваме маските от Китай да дойдат", обясни министърът на здравеопазването.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че 402 са съставените актове във връзка със забраната за разходки в паркове и градинки и събирането на повече от двама души, няма обаче глобени хора за неносене на предпазна маска.

"Нямаме установен опит за контрабанда на предпазни средства в близките дни. Може би те са се насочили към вътрешния пазар. Нито една мярка не е 100-процентово сигурна, но аз препоръчвам хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват. Новата заповед ще е препоръчителна, но смятам, че хората трябва да се съобразят", заяви министър Младен Маринов.

"Нека поддържаме правилата на социална дистанция, да не се струпват много хора на едно място", апелира Кирил Ананиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Василев
преди 3 години
А с размера на глобите не убиват ли гражданите си, обричайки ги на глад?! Ниската степен или липсата на морал измисля какви ли не безумия. Ще вземат пример от по напреднали държави. ами в напредналите държави глобите са между 150 евро и 500 евро. Защо глобите в България са 2500 евро?!!!!!!!!!!! Изкривеното мислене води до алчност и неадекватни мерки. Сигнализирай за неуместен коментар