Фирмите вече могат да кандидатстват за компенсации по мярката 60/40 (обновена)

Очаква се схемата да обхване 300 000 служители

31.03.2020 | 12:56 Редактор: Искра Ангелова

От днес фирмите могат да кандидатстват по мярката 60/40. 1 милиард лева са предвидени, за да не бъдат съкращавани служители в ключови сектори, засегнати от кризата.

В списъка на правителството влизат следните бизнеси: търговия на дребно, пътнически транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, култура и спорт. 

Кандидатстването е изцяло по електронен път и става пред Бюрата по труда по месторабота. Комисия ще разглежда подадените документи. Средствата ще изплаща НОИ. 

Очаква се мярката да обхване 300 000 служители.

Собственикът на фабрика за хляб и тестени изделия Димитър Людиев няма  да получи средства по мярката 60/40, въпреки че има нужда от финансова подкрепа .

Фирмата има 17 обекта в магазинната мрежа на Бургас и общо 142-ма работници. В неплатен отпуск са само пенсионерите, останалите работят, макар и са намалени заплати. 

Оказва се, че постановлението не обхваща много от работещите фирми в страната, защото дължат данъци. 

Подкрепата  е много добра, но не е логично да се помага на хора, които нямат разсрочени данъци , ние ако можехме да си ги платим данъците, щяхме да ги платим.

Иначе за средства  могат да кандидатстват и фирми със спад в продажбите с над 20% .

Много от фирмите в Бургас обаче вече са спрели работа, освободили са работниците си и няма да се възползват от мярката. Казват, че не могат да плащат заплати и осигуровки. Ще разчитат да назначат наново хора, след като приключи кризата 

Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК