Горанов: Губим милиарди, може да се възстановяваме до края на 2021 г.

Разработили сме 3 сценария, разглеждаме най-негативния от тях, обяви финансовият министър

31.03.2020 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Част от мерките, които налагат изменението на държавния бюджет за 2020 г. са свързани с одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за задържане на заетост - мярката 60 на 40. Глобалната несигурност прави все по-трудно прогнозирането за европейската и в частност българската икономика, обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг за актуализацията на Бюджет 2020.

"Имаме достатъчно основание да смятаме, че предварително предвидените ръстове няма да се реализират. Разработили сме 3 сценария, разглеждаме най-негативния от тях, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината. Предлагам за фискална рамка намаление на приходите с 2,44 млрд. лева и увеличение на разходите с 1,7 млрд. лева", обяви Горанов.

И разясни, че е предложено увеличение на лимита на държавния дълг, за да се осигури финансиране на дефицита. Общият размер на очаквания дефицит в бюджета се очаква да достигне 3,5 млрд. лева - 3% от БВП. Очертава се необходимост от допълнителни финансиране в размер на 4,2 млрд. лева над предварителните разчети. 

"За да осигурим допълнителни фискални буфери, предлагаме увеличение на лимита на новия държавен дълг - от 2,2 млрд. до 10 млрд. лева. Всички мерки трябва да гарантират, че държавата има достатъчна възможност да поддържа основните си функции - системата на здравеопазване, системата за социална сигурност и общо системата за сигурност, която включва МВР и Министерството на отбраната", обяви Горанов.

Според финансовия министър, ако се окажем в ситуация, в която трябва да се реагира още по линия на допълнителни разходи и мерки, трябва да имаме готовност по линия на финансиране на системите и по линия на фискалните буфери. Затова днес ще бъдат предложени на Народното събрание тези изменения. 

"Надявам се до края на седмицата да имаме изменен закон за държавния бюджет", заяви Горанов, според когото все още не може да се говори за проявление на рецесия, но се вижда, че инвестициите и потреблението са поставени пред изпитание. 

Министърът  на финансите обяви, че ако пандемията продължи повече от 3 месеца, то възстановяването ни ще приключи чак в края на 2021 г. Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика, а дългът ще се връща от бюджета, стана ясно още от думите на Горанов.

Очаква се увеличение на безработицата с 2%, но това зависи от ограниченията, свързанис медицинската част от кризата.

Репортаж на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК