България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прогноза: Кризата в икономиката може да е по-дългосрочна и по-тежка

Според Стоян Панчев може да нямаме нужда от всички 15 млрд. лева

31.03.2020 | 09:35 Редактор: Ивет Арабова

Икономиката е на ръчна спирачка заради ограниченията за разпространението на вируса. У нас правителството отделя 1,5 млрд. за помощ, имало и още резерви. Kабинетът предлага и да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 млрд. лева. Достатъчна ли е държавната помощ?

"Очаквах, че ще има подобно развитие. Имаме 10 млрд. лева дълг, който може да бъде взет, и 5 млрд. от фискалния резерв. Може и да нямаме нужда от всичките 15 млрд. лева", каза за "България сутрин" икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Според него е трудно всичко да бъде прозрачно, защото всичко се случва много бързо. Той прогнозира, че кризата ще е по-дългосрочна и по-тежка, отколкото очакваме на този етап.

"Вчерашното съобщение са откъслечни числа, ще е добре да чуем брифинга на Горанов, но това е очаквана стъпка", смята Панчев.

По думите му още в края на миналата година се е наблюдавало забавяне на икономиката в Европа.

"Кризата, в която влизаме има два елемента -  единият е шокът с предлагането около пандемията, и вторият - ние така или иначе вървяхме към стагнация или лека техническа рецесия още в края на 2019 г. Банките вече реагираха и показаха гъвкавост, очаквам да я видим облечена в правила", добави икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на оптимизация на разходите на държавата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК