Д-р Маджаров: Вирусът живее дълго, леглата не лекуват

Лекарите не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза, каза той

30.03.2020 | 22:02 Редактор: Искра Ангелова

В световен мащаб има недостиг на маски. У нас носенето на защитна маска на обществени места вече е задължително. Глобата за неизпълнение на заповедта е 5000 лв.

"Все още няма достатъчно маски по всички кабинети и по всички аптеки. Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество", каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в предаването "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че каквито и мерки даде Щабът, те трябва да се изпълняват.

"Тази мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото. Непрекъснато излизат нови и нови данни колко живее вирусът, че той се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните", посочи д-р Маджаров.

Според него мерките са адекватни, но от нас зависи да ги спазваме, за да не се налага въвеждането на още по-строги и рестриктивни.

"Ако след няколко дни постъпят много болни с дихателна достатъчност, то това означава, че те са се заразили преди 10-15 дни. Всяка мярка, която се въвежда, не може да хване тези, които са заразени и тя е неефективна за тях. Нашата страна има 2 пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население", каза още той.

Д-р Маджаров смята, че проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.

"Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите. Те не трябва да усещат, че държавата навлиза в криза", категоричен е специалистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Обективно
преди 4 години
Малките болници могат да се включат, като се затвори цялата болница само за лечение на пациенти с коронавирус. На повечето места архитектурата не позволява отделяне на потоците. Замърсяването на скенер , рентген и т.н., които обикновено са само по един , също води до прекратяване на останалите дейности на болницата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
когато не си ти човекът, който може да каже, как пък знаеш, че НЯМА МАСКИ? В четирите аптеки, които са около мен /Ас. Златалов, Янко Сакъзов - две аптеки и Сан Стефано - само в близост до мен/ - има маски на нормални цени Сигнализирай за неуместен коментар