Близо 10 000 безработни у нас след извънредното положение

От утре фирмите могат да кандидатстват за помощ от държавата

30.03.2020 | 15:50 Редактор: Александра Иванова

Безработните от началото на кризата с коронавируса са 9909. Данните обяви социалният министър Деница Сачева след извънредното заседанието на кабинета, на което беше одобрена помощта от държавата за затруднени фирми в кризата.

Държавата ще поеме 60% , а работодателят 40 от заплатите на работниците, които са заплашени от уволнение. Това реши правителството с прието постановление. Още от утре фирмите ще могат да кандидатстват за тази помощ, но има условие - работодателите трябва да докажат загуби от 20% в приходите от продажби.

Секторите, които влизат в списъка на кабинета са: сухопътен, въздушен и пътнически транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, артистична дейност, киносалони, предучилищна дейност в частния сектор, спорт.

Държавата ще поема възнаграждения на работници в това съотношение с бизнеса за 3 месеца.

Изискванията са работниците да имат трудов договор преди 13 март, датата на обявяване на извънредното положение. В срок до 7 дни кандидатстващите ще получат отговор, а след това в срок от 5 дни ще получат обезщетенията.

Компаниите, които са получили средства ще бъдат вписани в публичен регистър. Социалният министър Деница Сачева предупреди да не се злоупотребява, защото проверки ще бъдат извършвани през цялата година. Ако работодател не изплати своя "дял", ще трябва да върне парите от държавата.

"Финансираме 60/40 от осигурителния доход на работника", уточни Сачева. 

Тъй като мярката 60/40 е държавна помощ, решението веднага ще бъде изпратено в ЕК и има договореност до 24 часа да бъде одобрена, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

Тази вечер правителството ще заседава отново по актуализацията на бюджета, свързана с мярката. Очакванията са тя да струва на хазната около 1-1.5 млрд. лева.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във facebook ТУК