Може да се наложи да декларираме с SMS, че напускаме домовете си

От Националния оперативен щаб обмислят затягане на мерките

30.03.2020 | 13:03 Редактор: Наталия Тотева

16 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Общият брой на хората, дали положителни резултати за Ковид-19 у нас, е 354. Няма нова област, засегната от инфекцията. 127 души са в болница, като 14 са в тежко състояние и са интубирани.

От Националния оперативен щаб определиха като абсолютна безотговорност безцелните разходки. Възможно е мерките да бъдат затегнати. 

"Ние не играем на криеница. Напротив - този, който победи или надхитри, той после може да зарази или да умре", посочи премиерът Бойко Борисов.

Ако стандартните мерки не са достатъчни, е възможно да се наложи да декларираме чрез SMS, че напускаме домовете си.

"Оказва се, че най-масовото нещо в българския народ е неговият телефон. И е възможно да има и такъв вариант, като например с SMS уведомяване по принципа на зелената и синята зона", заяви ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

До този момент всички починали в болници у нас са били интубирани. 8 са смъртните случаи в България от началото на пандемията, а средната им възраст е 66 години. Най-младата жертва е на 51 години. 

Към момента не е доказано, че апаратът "сърце-бял дроб" може да спаси живот. У нас тези машини са малко и се обслужват трудно, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"Една такава машина се обслужва от поне 6 човека", каза началникът на Националния оперативен щаб.

От Щаба посочиха, че има недостиг на предпазно облекло и маски за медиците в цял свят. Дефицит има и на тестовете за установяване на инфекцията. До сряда се очаква заразените в световен мащаб да достигнат 1 милион.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тони
преди 3 години
Това вече ще е върхът на простотията ще нагушат хубаво мобилните оператори. Сигнализирай за неуместен коментар