Борисов на границата: Принципът е нашите камиони да минават бързо

Премиерът изрази благодарността си към Турция за пускането на ТИР-овете

30.03.2020 | 12:42 Редактор: Тодор Петров

Проблемът с преминаване на българските камиони към Турция вече е решен, категоричен е премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят посети граничния пункт "Капитан Андреево", където се срещна с превозвачите и валията на Одрин и задочно благодари на Ердоган, че е пуснал ТИР-овете.

Анкара забрани преди дни преминаването и на чужди граждани, и на тежкотоварни камиони заради коронавируса, което предизвика километрични опашки.

Обсъжда се вариант стоките от Европа да се натоварват именно на български камиони и така да преминават. Проблемът с преминаване на български камиони към Турция вече е решен, категоричен е премиерът Бойко Борисов. 

Всекидневно през страната ни към южната ни съседка преминават над 3000 ТИР-а. На буферния паркинг, създаден у нас, пък има 80 камиона от Европа, чиито шофьори са в карантинен период. След като той премине – ще могат да продължат пътя си за доставка на стоките, които превозват. 

"Първо отговарям за българските камиони. И имам вариант ако не пускат други, да ги претоварваме на нашите и да ги изкарваме. Всички го знаят, така че ако искат да стоят на българска територия с дни – тяхна работа. Ако искат да претоварим и да караме – ние сме тук да решим този проблем. Принципът е нашите камиони да минават бързо, нашите шофьори да не висят по границата и нашите стоки и товари да вървят бързо. За да не го изговаряме толкова гласно – затова казваме, че всички камиони минават през паркинга", коментира Борисов.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК