Кукушева: В България няма криза с храните и празни рафтове

Забелязва се леко покачване в цените на някои продукти

29.03.2020 | 14:10 Редактор: Ивет Арабова

У нас на този етап криза по отношение на храните няма. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите ѝ страната ни е успяла да се пребори с кризата и в България не сме видели празни рафтове в магазините благодарение на добрата комуникация между всички производители и търговски вериги. 

От своя страна потребителите заявяват, че на този етап не усещат да има липса на определени продукти. Пълните си колички все пак хората обясняват с това, че пазаруват за цяла седмица с цел да не излизат от домовете си.  Презапасяването обаче може да повлияе на цената на продуктите алармират експертите. 

"Към момента свръх запасяването води до покачване на цените, защото предизвиква дeфицит, самият дефицит води до покачване на цените", обясни Мариана Кукушева.

Фактор върху цената е и затрудненият транспорт на стоки. Транспортният министър Росен Желязков предупреди, че е възможно при доставката на сезонни продукти от трети страни да има затруднения. У нас към момента проблеми при сухопътния, морския и железопътния транспорт няма, уверяват от транспортното министерство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК