1000 бързи теста за полицаи, шофьори на линейки и градски транспорт

Известни лекари на ЕК ще препоръчат мерки за всички държави членки

26.03.2020 | 22:48 Редактор: Наталия Тотева

Мерки за всички държави членки на ЕС ще бъдат препоръчани от известни лекари от "мозъчния докторски тръст "на ЕК в понеделник. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг за мерките относно Ковид-19.
 
Лидерите от Европейския съюз заседаваха извънредно чрез конферентна връзка, за да обсъдят спешни мерки и действия на страните членки в борбата с Ковид-19.

Относно икономическите мерки, които очакваме, Борисов заяви, че такива ще бъдат по-трудно съгласувани.

"Когато става въпрос за пари, и то за много пари, трудно ще се намери решение между богатите държави, които ще стават много по-бедни и тези, които Централна и Източна Европа", каза премиерът.

Вместо едно предложение от страна на еврозоната, вероятно ще бъдат три такива предложения, посочи Борисов. При следващия съвет ще знаем какви точно са вариантите.

"Това, което поставих като основна тема 2 пъти, е сертифицирането на медицинското оборудване, медицинските облекла, маски", коментира премиерът.

"От Европейската комисия, от фондовете, които имаме, ни се дава възможност да претрансформираме пари от едно място на друго или за най-нуждаещите се", подчерта Борисов.

Българските пенсионери ще получат близо 50 млн. за празниците, добави той.

Борисов бе категоричен, че няма тест за Ковид-19, който да е напълно сигурен.

"1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи хора - полицаи, шофьори на градски транспорт. Имаме налични тестове, 1000 можем да заделим. Те са кръвни, в рамките на 10 минути дават не само дали предполагаемо има заболяване, а дали е прекарано такова. Това е една представителна извадка", подчерта той.

Най-много ще бъдат тествани полицаи от КПП-тата, лекари, хора, които са навън и имат контакт с други.

"На базата на тези изследвани ще разберем статистики", обясни премиерът.

"Статистиката ще ни каже след колко време ще дойде пикът. Кога може тези, които не са рискови, да се върнат към реалното производство", отбеляза още Борисов.

"Нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове", категоричен бе той. Министър-председателят поясни, че приложените в страната ни извънредни мерки бяха последвани от други държави.

В обществената поръчка към ЕС сме поискали 1 млн. тестове. Към момента имаме 2000 дарени теста, а изследването ще бъде безплатно, допълни Борисов.

"Затягаме мерките, за да държим пика ниско", добави премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК